Koronavírus fertőzések Szingapúrban - 2020 május 9

Posted | Modified
Author

Pénteken Szingapúr 768 új Covid-19 fertőzésről jelentett, így összesen a regisztrált fertőzöttek száma 21707-re emelkedett. Az új esetek közül 750 fertőzést munkásszállókon regisztráltak. A legtöbb fertőzött továbbra is külföldi munkás akik munkásszállókon élnek. Az új esetek közül 7 külföldi munkás, akik nem munkásszállón élnek. 11 eset pedig helyi fertőzéshez köthető. A fertőzésben eddig 20-an haltak meg.

Több egészségügyben dolgozó és önkéntes fertőződött meg ezért a protokollokat átvizsgálják. Vizsgálják, hogyan történtek a fertőzések, hogy páciensektől kapták-e meg a vírust vagy pedig kollégájuktól. Ha ezt megértik akkor dönteni tudnak, hogyan javítsák a protokollt az egészségügyben.

Megemelik a tesztelések számát, és különböző szanatóriumokban a pácienseket és az alkalmazottakat el kezdték tesztelni. 16000 pácienst terveznek tesztelni 80 szanatóriumban. Ez idáig 9000 alkalmazottat teszteltek és az egyikük tesztje pozitív lett. Őt elkülönítették izolációs szobába, kórházba szállítása előtt dolgozni járt.

Két hivatali dolgozónál, akik a munkásszállókon teljesítettek szolgálatot, mutatták ki a Covid-19 fertőzést. Továbbá egy kórházi dolgozónál is kimutatták a fertőzést, korábban a héten.

Május 7-én 33 kulcsfontosságú helyszín borult kékbe, hogy szolidaritást mutassanak Covid-19 fertőzés ellen. Az interneten #SeeItBlue hashtaggel terjed a kampány, ami az Egyesült Királyságokból indult ki. A helyszínek között van a “ArtScience Museum, Cavanagh Bridge, Esplanade, Fullerton Hotel, Gardens by the Bay, Helix Bridge, ION Orchard, Marina Bay Sands, National Gallery Singapore, Raffles Hotel Singapore, Sentosa, The Arts House, Victoria Theatre and Victoria Concert Hall” írja a CNA.

Újra maszkokat, immár jobb minőségűt, osztanak szét a lakók között a circuit breaker időszak végéhez közeledve. Ez lesz a harmadik alkalom, hogy maszkokat osztanak, aminek ruha anyaga van és jobb szűrő képességgel rendelkeznek. Automatákból is hozzá lehet majd a maszkokhoz jutni, melyek munkaidő után is működnek.

A Mustafa bevásárló központ újra nyit, több, mint egy hónap zárva tartás után. Maximum 325 ember tartózkodhat a bevásárló központban egyszerre. Egyéb távolság tartási szabályok lesznek érvényben. Összesen 124 eset köthető a bevásárló központhoz május 3-ig.

Véletlen kiválasztáson alapuló tesztelésen 13 pozitív esetet regisztráltak 3 hónap alatt. A tesztet olyan embereken végezték, akiknél influenza szerű tünetek jelentkeztek.

A bolti eladások olyan nagyot estek, amit 22 éve nem lehetett látni, ez 13.3%-os esést jelent éves szinten. Elemzők szerint az esés nem érte el az alsó szintet. Ruházat és cipő eladások estek a legnagyobb mértékben.

A remedesivir nevű készítményt használják Szingapúrban kísérleti jelleggel, hogy Covid-19 fertőzötteket kezeljenek. Ez a készítmény eredetileg az Ebola fertőzés kezeléséhez készült. Remedesivir tartalmaz olyan összetevőket, mint a chloroquine és hydroxychloroquine. Ez összetevőket a HIV és malária elleni készítmények is tartalmazzák.

Szingapúr egy stratégia kifejlesztésén dolgozik, hogy a kontakt nélküli eseteket detektálni tudja. Ez egy sokkal alaposabb megfigyelést jelent. A tesztelést főként a magas kockázati csoportban lévő embereknél alkalmazzák és az egészségügyben dolgozóknál. Két technológiát implementáltak, az egyik SafeEntry, ami minden látogatót loggol minden üzleti területeken. A másik pedig a TraceTogether applikáció, ami Bluetooth kapcsolatot használ hogy regisztrálja az embereket akik közel kerülnek egymáshoz. Továbbá a minisztérium fejleszt eszközöket azok számára kiknek nincs okostelefonjuk.

Előfordulhat, hogy feloldják a circuit breaker-t, amennyiben az emberek közötti fertőzések (a nem munkásszállókon történt fertőzések) száma egy jegyűre vagy nullára csökken. Nem csak egy napon kell, hogy csökkenjen a fertőzések száma, hanem folyamatosan egymást követő napokon.

(CNA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12)