Koronavírus fertőzések Szingapúrban - 2020 május 16

Posted | Modified
Author

Szombaton 465 új fertőzöttről számoltak be, így a városállamban 27356-ra nőtt a fertőzöttek száma. Az esetek nagy része külföldi munkások, akik munkásszállókon élnek. Négy eset szingapúri vagy tartós letelepedéssel rendelkező lakos. Június 1-ig minden munkahely zárva marad kivéve akik alapszükségleteket kínálnak. A lakosok továbbra sem hagyhatják el otthonaikat, kivéve alapszükségletük végett, mint például élelmiszer vásárlás vagy egyedül mehetnek mozogni a szabadban.

Az építészetben dolgozó külföldi munkásokat tesztelni fogják, mielőtt újra munkába állnak a circuit breaker ideje után. Továbbá rutin szerűen fogják tesztelni őket két hetente, és napi szinten lesz egészségre vonatkozó ellenőrzés. Jelenleg körülbelül 20000 munkás dolgozhat, ami 5%-át teszi ki a szektornak, kritikus építészeti projekteken a circuit breaker ideje alatt. További 20000 munkás várhatóan szakaszosan munkába áll júniusban.

Jelenleg, minden utas akik a Szingapúri légitársasággal (SIA), SilkAir-rel vagy Scoot-tal utaznak kötelező, hogy saját maszkjukat vigyék magukkal a fedélzetre és viseljék a repülés alatt. Beszálláskor és kiszálláskor be kell tartaniuk a távolságtartásra vonatkozó szabályokat és miközben sorban állnak a mosdó használatért.

Kerülni kell a közelgő tradicionális Hari Raya összejöveteleket a circuit breaker ideje alatt. Május 24 ami a muszlim Hari Raya Aidilfitri ünnep még a circuit breaker idejére esik.

A szingapúri Leo Yee Sin infektológus azt mondja, hogy Covid-19 vírus velünk lehet hosszabb tartó ideig viszont féken lehet tartani ha Szingapúr követi az utasításokat. A circuit breaker egy erős lépés hogy megállítsa a vírust, a távolságtartás pedig laposította a görbét. Az ilyen korlátozások hosszabb távon nem fenntarthatók. Végső soron, ki kell lépni a lezárásból, ugyanakkor a vírus valószínű itt marad, és a következő lépés az lenne, hogy csökkentésék a különböző hatásokat.

Egy új teszt, ami rendkívül gyorsan ki tudja mutatni, hogy az illető korábban már meg volt-e fertőzve a Covid-19 vírussal már elérhető a szingapúri kórházakban. Ezt az úgy nevezett cPass serology tesztet, pénteken, május 15-én, adták ki és ki tudja mutatni az anti testeket a vérben. Ez nem használható, aktív fertőzés keresésére, hanem inkább kontakt kutatásnál.

Csütörtökön, május 14-én volt eddig a legkevesebb olyan fertőzött akik nem köthetők a munkásszállókban történt fertőzésekhez mióta a circuit breaker érvényben van. Mindösszesen 2 ilyen fertőzést regisztráltak csütörtökön.

A Singapore Airlines az első éves veszteségéről jelentett a 48 évre visszamutató történelmében. A veszteség 212 millió SGD, az az előtti évben pedig 683 millió SGD nyereségről számolt be. A januártól márciusig tartó időszakban 732 millió SGD veszteségről számolt be. Az előző év ugyanezen szakaszában pedig 203 millió SGD nyereségről számolt be.

A héten történt egy olyan eset, ahol 33 false positive esetről jelentettek. Megerősítették, hogy más laborok nem használták azokat a teszt felszereléseket, mint az a labor ahol a 33 false positive esetek történtek. Ez egy kalibrációs hiba volt

Szerdán, május 13-án, 958 esetet engedtek el a kórházakból, ami több volt mint az új esetek száma aznap, ami 675 volt.

A Changi reptér felfüggeszti a 4-es terminál működését, május 16-tól. Kevés gépet látott el és azok át lesznek irányítva a többi meglévő terminálokra.

Mivel az állatkerteket nem látogatják a circuit breaker ideje alatt, a gondozók kreatívan léphetnek interakcióba az állatokkal. Például az ormányos medvékkel sétálni mehet a szabadban.

(CNA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12)