Posted | Modified
Author

A cikk írást a Covid-19 járványról felfüggesztem ezzel a cikkel.

Szingapúr szombaton 344 esetet jelentett, így 37527-re nőtt a fertőzöttek száma. 7 új fertőzést regisztráltak ami nem munkásszállókhoz köthető.

Az állam fejleszt egy hordozható készüléket, ami a kontakt kutatást és követést segíti. Ha ez működik mindenkihez eljuttatnak egyet.

(CNA 1 2)

Posted | Modified
Author

Szingapúr szombaton 506 új fertőzésről adott hírt, így 34366-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az esetek nagy része munkásszállókhoz köthető. Az új esetek közül 5 köthető munkásszállókon kívül történt fertőzéshez. Ezek közül két eset szingapúri állampolgár vagy tartós letelepedési engedéllyel rendelkező lakos, három pedig munkavállalói engedéllyel rendelkező lakos.

Három börtönben lakó és egy ott dolgozó alkalmazott is megfertőződött a Changi börtönben.

Amennyiben a távmunka elterjed elképzelhető, hogy sokkal drágább lesz a tömegközlekedés még akkor is ha lecseng a Covid-19 járvány. Amennyiben kevesebben utaznak tömegközlekedéssel az bevétel csökkenést jelent az üzemeltetőknek. Ennek következtében elképzelhető, hogy emelni kell az árakat, hogy fenntartsák a szolgáltatást. Az árak attól is erősen függenek, hogy milyen intézkedéseket vezetnek be a tömegközlekedésen a távolságtartásra vonatkozóan. Egy olyan jellegű probléma is fenn áll, hogy az utasok száma csökkent, utazási árak csökkentek 80%-kal májusban és ezek ellenére több takarítási munkát kell a működtetőknek végezni, valamint szabályozni a távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

A GDP mutatók romlottak és várhatóan 4% és 7% lözötti lesz a visszaesés. Az előző előrejelzés 1% és 4%-os visszaesést mutatott.

(CNA 1 2 3 4)

Posted | Modified
Author

Szombaton 642 új fertőzöttet regisztráltak és így összesen 31068-ra nőt a regisztrált esetek száma. Az új fertőzöttek és a teljes esetek több része munkásszállókon él.

A fejlesztésekért felelős miniszer, Lawrence Wong, azt mondta, hogy a munkaadóknak el kell fogadni, hogy a távmunka egy új norma lesz még akkor is ha a circuit breaker szakaszosan feloldódik a következő hónaptól. Hivatalosan azt javasolják, hogy a telekommunikációt részesítsék előnyben, a maximum lehetségesig. Amennyiben szükséges fizikailag jelen lenni az alkalmazottaknak, azt javasolják, hogy az ne legyen minden nap. Továbbra biztosítani kell a cégeknek a szellőztetést és megfelelő higiéniát.

A intenzív osztályokon kezelt fertőzöttek száma a legalacsonyabb mióta a circuit breaker érvénybe lépett április 7-én. Pénteken, 8 páciens volt kritikus állapotban az intenzív osztályokon.

(C N A)

Posted | Modified
Author

Szombaton 465 új fertőzöttről számoltak be, így a városállamban 27356-ra nőtt a fertőzöttek száma. Az esetek nagy része külföldi munkások, akik munkásszállókon élnek. Négy eset szingapúri vagy tartós letelepedéssel rendelkező lakos. Június 1-ig minden munkahely zárva marad kivéve akik alapszükségleteket kínálnak. A lakosok továbbra sem hagyhatják el otthonaikat, kivéve alapszükségletük végett, mint például élelmiszer vásárlás vagy egyedül mehetnek mozogni a szabadban.

Az építészetben dolgozó külföldi munkásokat tesztelni fogják, mielőtt újra munkába állnak a circuit breaker ideje után. Továbbá rutin szerűen fogják tesztelni őket két hetente, és napi szinten lesz egészségre vonatkozó ellenőrzés. Jelenleg körülbelül 20000 munkás dolgozhat, ami 5%-át teszi ki a szektornak, kritikus építészeti projekteken a circuit breaker ideje alatt. További 20000 munkás várhatóan szakaszosan munkába áll júniusban.

Jelenleg, minden utas akik a Szingapúri légitársasággal (SIA), SilkAir-rel vagy Scoot-tal utaznak kötelező, hogy saját maszkjukat vigyék magukkal a fedélzetre és viseljék a repülés alatt. Beszálláskor és kiszálláskor be kell tartaniuk a távolságtartásra vonatkozó szabályokat és miközben sorban állnak a mosdó használatért.

Kerülni kell a közelgő tradicionális Hari Raya összejöveteleket a circuit breaker ideje alatt. Május 24 ami a muszlim Hari Raya Aidilfitri ünnep még a circuit breaker idejére esik.

A szingapúri Leo Yee Sin infektológus azt mondja, hogy Covid-19 vírus velünk lehet hosszabb tartó ideig viszont féken lehet tartani ha Szingapúr követi az utasításokat. A circuit breaker egy erős lépés hogy megállítsa a vírust, a távolságtartás pedig laposította a görbét. Az ilyen korlátozások hosszabb távon nem fenntarthatók. Végső soron, ki kell lépni a lezárásból, ugyanakkor a vírus valószínű itt marad, és a következő lépés az lenne, hogy csökkentésék a különböző hatásokat.

Egy új teszt, ami rendkívül gyorsan ki tudja mutatni, hogy az illető korábban már meg volt-e fertőzve a Covid-19 vírussal már elérhető a szingapúri kórházakban. Ezt az úgy nevezett cPass serology tesztet, pénteken, május 15-én, adták ki és ki tudja mutatni az anti testeket a vérben. Ez nem használható, aktív fertőzés keresésére, hanem inkább kontakt kutatásnál.

Csütörtökön, május 14-én volt eddig a legkevesebb olyan fertőzött akik nem köthetők a munkásszállókban történt fertőzésekhez mióta a circuit breaker érvényben van. Mindösszesen 2 ilyen fertőzést regisztráltak csütörtökön.

A Singapore Airlines az első éves veszteségéről jelentett a 48 évre visszamutató történelmében. A veszteség 212 millió SGD, az az előtti évben pedig 683 millió SGD nyereségről számolt be. A januártól márciusig tartó időszakban 732 millió SGD veszteségről számolt be. Az előző év ugyanezen szakaszában pedig 203 millió SGD nyereségről számolt be.

A héten történt egy olyan eset, ahol 33 false positive esetről jelentettek. Megerősítették, hogy más laborok nem használták azokat a teszt felszereléseket, mint az a labor ahol a 33 false positive esetek történtek. Ez egy kalibrációs hiba volt

Szerdán, május 13-án, 958 esetet engedtek el a kórházakból, ami több volt mint az új esetek száma aznap, ami 675 volt.

A Changi reptér felfüggeszti a 4-es terminál működését, május 16-tól. Kevés gépet látott el és azok át lesznek irányítva a többi meglévő terminálokra.

Mivel az állatkerteket nem látogatják a circuit breaker ideje alatt, a gondozók kreatívan léphetnek interakcióba az állatokkal. Például az ormányos medvékkel sétálni mehet a szabadban.

(CNA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12)

Posted | Modified
Author

Pénteken Szingapúr 768 új Covid-19 fertőzésről jelentett, így összesen a regisztrált fertőzöttek száma 21707-re emelkedett. Az új esetek közül 750 fertőzést munkásszállókon regisztráltak. A legtöbb fertőzött továbbra is külföldi munkás akik munkásszállókon élnek. Az új esetek közül 7 külföldi munkás, akik nem munkásszállón élnek. 11 eset pedig helyi fertőzéshez köthető. A fertőzésben eddig 20-an haltak meg.

Több egészségügyben dolgozó és önkéntes fertőződött meg ezért a protokollokat átvizsgálják. Vizsgálják, hogyan történtek a fertőzések, hogy páciensektől kapták-e meg a vírust vagy pedig kollégájuktól. Ha ezt megértik akkor dönteni tudnak, hogyan javítsák a protokollt az egészségügyben.

Megemelik a tesztelések számát, és különböző szanatóriumokban a pácienseket és az alkalmazottakat el kezdték tesztelni. 16000 pácienst terveznek tesztelni 80 szanatóriumban. Ez idáig 9000 alkalmazottat teszteltek és az egyikük tesztje pozitív lett. Őt elkülönítették izolációs szobába, kórházba szállítása előtt dolgozni járt.

Két hivatali dolgozónál, akik a munkásszállókon teljesítettek szolgálatot, mutatták ki a Covid-19 fertőzést. Továbbá egy kórházi dolgozónál is kimutatták a fertőzést, korábban a héten.

Május 7-én 33 kulcsfontosságú helyszín borult kékbe, hogy szolidaritást mutassanak Covid-19 fertőzés ellen. Az interneten #SeeItBlue hashtaggel terjed a kampány, ami az Egyesült Királyságokból indult ki. A helyszínek között van a “ArtScience Museum, Cavanagh Bridge, Esplanade, Fullerton Hotel, Gardens by the Bay, Helix Bridge, ION Orchard, Marina Bay Sands, National Gallery Singapore, Raffles Hotel Singapore, Sentosa, The Arts House, Victoria Theatre and Victoria Concert Hall” írja a CNA.

Újra maszkokat, immár jobb minőségűt, osztanak szét a lakók között a circuit breaker időszak végéhez közeledve. Ez lesz a harmadik alkalom, hogy maszkokat osztanak, aminek ruha anyaga van és jobb szűrő képességgel rendelkeznek. Automatákból is hozzá lehet majd a maszkokhoz jutni, melyek munkaidő után is működnek.

A Mustafa bevásárló központ újra nyit, több, mint egy hónap zárva tartás után. Maximum 325 ember tartózkodhat a bevásárló központban egyszerre. Egyéb távolság tartási szabályok lesznek érvényben. Összesen 124 eset köthető a bevásárló központhoz május 3-ig.

Véletlen kiválasztáson alapuló tesztelésen 13 pozitív esetet regisztráltak 3 hónap alatt. A tesztet olyan embereken végezték, akiknél influenza szerű tünetek jelentkeztek.

A bolti eladások olyan nagyot estek, amit 22 éve nem lehetett látni, ez 13.3%-os esést jelent éves szinten. Elemzők szerint az esés nem érte el az alsó szintet. Ruházat és cipő eladások estek a legnagyobb mértékben.

A remedesivir nevű készítményt használják Szingapúrban kísérleti jelleggel, hogy Covid-19 fertőzötteket kezeljenek. Ez a készítmény eredetileg az Ebola fertőzés kezeléséhez készült. Remedesivir tartalmaz olyan összetevőket, mint a chloroquine és hydroxychloroquine. Ez összetevőket a HIV és malária elleni készítmények is tartalmazzák.

Szingapúr egy stratégia kifejlesztésén dolgozik, hogy a kontakt nélküli eseteket detektálni tudja. Ez egy sokkal alaposabb megfigyelést jelent. A tesztelést főként a magas kockázati csoportban lévő embereknél alkalmazzák és az egészségügyben dolgozóknál. Két technológiát implementáltak, az egyik SafeEntry, ami minden látogatót loggol minden üzleti területeken. A másik pedig a TraceTogether applikáció, ami Bluetooth kapcsolatot használ hogy regisztrálja az embereket akik közel kerülnek egymáshoz. Továbbá a minisztérium fejleszt eszközöket azok számára kiknek nincs okostelefonjuk.

Előfordulhat, hogy feloldják a circuit breaker-t, amennyiben az emberek közötti fertőzések (a nem munkásszállókon történt fertőzések) száma egy jegyűre vagy nullára csökken. Nem csak egy napon kell, hogy csökkenjen a fertőzések száma, hanem folyamatosan egymást követő napokon.

(CNA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12)